Volonterski centar Koprivnice Pratite nas Registracija Prijava Otvorene pozicije Donirajte!

Novosti

VCK › Novosti › Razgovarajmo o vama – Šinterice dobrog srca


Razgovarajmo o vama – Šinterice dobrog srca

14.11.201814:30 h543 pogleda

U sklopu projekta “Razgovarajmo o vama” ovaj smo tjedan razgovarali s članicama volonterske inicijative Šinterice dobrog srca.

Kada je pokrenuta volonterska inicijativa Šinterice dobrog srca i koji je njezin cilj?

Volonterska inicijativa pokrenuta je u travnju 2017. godine, iako smo i ranije djelovale na području zbrinjavanja i zaštite životinja. Naš je primarni cilj pomoći pri udomljavanju i zbrinjavanju napuštenih životinja u Koprivnici i okolici. Također, pokušavamo kod ljudi potaknuti osjećaj odgovornosti prema napuštenim životinjama kroz različite motivacijske i slične programe namijenjene javnosti.

Kojim se aktivnostima bavite?

Naša temeljna aktivnost je donedavno bila zbrinuti napuštenu životinju, odvesti je veterinaru, brinuti se o njoj do njezina oporavka, a nakon toga joj pronaći adekvatnog udomitelja. Pokušavamo zbrinuti i udomiti sve napuštene životinje u Koprivnici, ali jednostavno ih je previše i to ne možemo činiti u prijašnjem obujmu. Zbog toga pokušavamo senzibilizirati ljude na važnost sterilizacije i na povećanje svijesti o pravima životinja te im zapravo ukazujemo na to da su napuštene životinje kolektivna odgovornost. Organiziramo druženja i fotografiranja s napuštenim životinjama, radionice, predavanja i buvljake.

Kako financirate odlaske veterinaru, hranu te druge potrepštine za životinje?

Naše su aktivnosti u potpunosti financirane novcem koji doniraju građani, a hranu i potrepštine za životinje nam također doniraju građani. Ponekad organiziramo ciljane akcije prikupljanja određene vrste hrane ili potrepština za životinje. Također, organiziramo humanitarne buvljake na kojima građani mogu uzeti neki predmet (naš ili iz donacija) za simboličnu svotu novaca. Velika potpora su nam i odgojno-obrazovne institucije i udruge koje nam pomažu donacijama za životinje.

Dakle, Šinterice dobrog srca su u potpunosti volonterska inicijativa? Koliko volontera je uključeno u vaš rad?

Tako je, naš rad je u potpunosti volonterski. Nakon svojih poslova, brinemo se o životinjama, a akcije organiziramo van svojeg radnog vremena. U naš su rad uključeni brojni suradnici, a najvažnije su nam čuvalice za pse i mačke. Trenutno ih imamo 4. Čuvalice sa psom ili mačkom dobiju sve što im je potrebno (hranu, pijesak…), a njihov je zadatak čuvati životinju i brinuti se o njoj. Kod njih se nalaze životinje sve dok im ne pronađemo udomitelja.

Koje su vaše trenutačne potrebe? Kako vam građani mogu pomoći?

Građani nam najviše mogu pomoći ako steriliziraju/kastriraju svoje ljubimce ili vode brigu o njihovim potrebama te ih ne ostavljaju da lutaju uokolo bez nadzora. Također, pokušavamo educirati vlasnike životinja o zakonskim odredbama i ukazati im na njihove obveze kao vlasnika životinja. Željeli bismo ukazati na ogroman porast zaraznih bolesti kod mačaka pa bismo savjetovali vlasnicima da cijepe mačke koje izlaze van jer osim što je u opasnosti život njihovih ljubimaca, u opasnosti su i sve ostale životinje koje su u kontaktu sa zaraženima. Dugotrajno, najveća pomoć je briga i skrb za vlasničke životinje jer su sve napuštene samo produkt vlasničkih životinja.

Što se tiče konkretne pomoći našoj organizaciji, uvijek nam je potrebna hrana za pse i mačke, pijesak, transporteri, kavezi, oprema za pse i mačke te novac za račune. Druga vrsta pomoći, ujedno razlog što postojimo, je udomljavanje naših životinja pa ih pozivamo da nam se jave i prate Facebook stranicu. Treća vrsta pomoći je dijeljenje naših objava i upućivanje prijatelja/poznanika na udomljavanje naših štićenika.

Šinterice dobrog srca su otvorene za sva pitanja vezana za životinje i njihove potrebe pa im se slobodno možete javiti. Ako nemaju životinju koja bi vam odgovarala, pomoći će vam u udomljavanju. Pomozite Šintericama jer napuštene životinje su naša odgovornost :). 

 

 

Natrag na novosti

O web stranici Uvjeti korištenja Zaštita privatnosti VCK Facebook Kontakt

2012 - 2021 © Udruga Kopriva     Dizajn i programiranje po mjeri: Christian Medica