Volonterski centar Koprivnice Pratite nas Registracija Prijava Otvorene pozicije Donirajte!

Novosti

VCK › Novosti › Razgovarajmo o vama - Udruga Osmijeh - udruga za terapijsko jahanje


Razgovarajmo o vama - Udruga Osmijeh - udruga za terapijsko jahanje

16.01.201916:03 h659 pogleda

Ovoga smo tjedna razgovarali s Petrom Čolig iz Udruge Osmijeh - udruge za terapijsko jahanje. Ova je udruga javnosti dobro poznata po svojim izvanrednim aktivnostima, a entuzijazam u provedbi terapijskog jahanja je zarazan. 

Kada je osnovana Udruga i koji je njezin cilj?

Udruga Osmijeh - udruga za terapijsko jahanje djeluje od ožujka 2016. godine. Jedina smo specijalizirana udruga u našoj županiji za provedbu terapijskog jahanja.

Ciljevi Udruge su poticanje i razvijanje svih aktivnosti vezanih za izvođenje terapijskog jahanja namijenjenog osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju.

Koje aktivnosti provodite?

U Udruzi od jeseni 2016. godine kontinuirano provodimo projekt terapijskog jahanja u kojemu trenutno sudjeluje 17-ero djece.

Kolika je zainteresiranost za aktivnosti koje provodite?

Potrebe za ovom vrstom terapije su velike jer je terapijsko jahanje sve češća preporuka liječnika kao jedne od metoda rehabilitacije. Od samih početaka djelovanja u Udruzi imamo aktivnu listu čekanja na kojoj se trenutno nalazi 10-tak potencijalnih korisnika.

Prošlogodišnjom uspješnom humanitarnom akcijom „Veliko srce za veliki osmijeh“ kupili smo kobilu Dorinu čime će se omogućiti provedba terapija za sve korisnike s liste čekanja. Novi konj terapeut, kobila Dorina, trenutno je još uvijek u fazi prilagodbe i priprema se za provedbu terapija.

Uključujete li volontere u aktivnosti u koje provodite? Ako da, kako?

Volonteri su uvijek dobrodošli. Naime, uz voditelja jahanja za osobe s invaliditetom i asistenta, u provedbi terapija nezaobilazni su i vrijedni volonteri koji su postrani pomagači u provedbi terapija.

Oni pomažu voditelju ili asistentu terapijskog jahanja u pripremi konja, pomažu pri stavljanju (pojahivanju) korisnika na konja kao i skidanju s konja (sjahivanju), mogu biti i vodiči konja te pomažu oko svih drugih situacija koje se vežu za provedbu programa terapijskog jahanja.

Što bi vam trebalo, kao udruzi, da možete ostvariti veći stupanj uključivanja volontera?

Voljeli bismo osigurati naknadu troškova dolaska za volontere s obzirom na to da nam većina volontera nije iz Peteranca gdje se provode terapije.

 

 

Natrag na novosti

O web stranici Uvjeti korištenja Zaštita privatnosti VCK Facebook Kontakt

2012 - 2021 © Udruga Kopriva     Dizajn i programiranje po mjeri: Christian Medica